8 februari 2018

Nu får Snuskulan ett lyft!

Lagom till jul kläddes fina lusthuset ”Snuskulan” på Folketsparks-området i Kalmar in med byggnadsställningar och byggplast. Bakom plasten, i lagom uppvärmd miljö, renoveras nu snuskulan efter alla konstens regler. Delar av kulan på toppen får ny plåt, alla fönster renoveras – små trasiga glasrutor byts till nya av munblåst glas, det kittas med linoljekitt, målas med linoljefärg och putslagningar görs med kalkbruk. Ett härligt gäng hantverkare har satt sina tänder i lusthuset och gör det med stort engagemang och kunskap. En av länsmuseets byggnadsantikvarier, Liselotte Jumme, bidrar med råd kring material och färgsättning.

Snuskulan? Ja, lusthuset har kallats så i folkmun väldigt länge. Men hur länge är oklart. Kanske någon vet och kan berätta för oss på museet? Lusthuset byggdes av tobaks- och snusfabrikören Oscar Engström, troligen på 1880-talet. Engströms sommarställe Lindsberg låg här. Med ägarens yrke och lusthusets fina svarta kupol har det folkliga namnet blivit givet. Kring år 1900 började området användas som Folkets park-område och i Snuskulan blev det då servering i två våningsplan. Senast Snuskulan renoverades var 1996.