Kappa, mössa, hatt och galge från Herde-pälsen

Den här eleganta ljusbruna mockakappan med ljusgrå fårskinnsdetaljer, från Herde-pälsen i Mörbylånga, är månadens föremål i februari. Päls och tillhörande mössa beställdes och köptes av Kerstin Jeppsson, uppvuxen i Borgholm, 1970.

Kappa och mössa kostade tillsammans 890 kronor, vilket motsvarar drygt 7100 kronor i dagens penningvärde. Kerstin lät några år senare förlänga kappan en decimeter till en kostnad av 400 kronor. Hon tyckte mycket om sin fårskinnskappa och använde den flitigt under många kalla vintrar.

Kappan är av modell Olga, pälsmössan av modell Zjivago. Kerstin köpte även till en hatt av ljusbrun mocka och päls 1977 eftersom hon ville ha en elegantare huvudbonad att bära till kappan. Så här beskrivs kappa och mössa i företagets reklambroschyr: ”En enkel och lätt modell, något utställd nertill, raglanärm och påstickade fickor. Ryssmössa med öronklaffar och skärm i samma material.”

Kerstin köpte och fick helsvenska produkter. Skinnen kom från lamm som betat på det öländska Alvaret och Tranås skinnberederi stod för beredningen av skinnen.
Kappa, mössa och hatt skänktes till länsmuseet av Kerstin Jeppsson, Malmö, 2015.

Galgen har skänkts till länsmuseet av kostymör Kerstin Lönnberg som arbetade med att sy pälsar för Herde-pälsen i Mörbylånga mellan 1970 och 1975.

Herde-pälsen i Mörbylånga

Företaget Herde-pälsens historia tog sin början 1961 då Zara och Gösta Ingemansson började ägna sig åt fåravel på södra Öland. Deras son, Nils Ingemansson, som gick in i familjeföretaget 1969 berättar:

”Min mamma var modeutbildad och hade arbetat på Göteborgs hattfabrik i sin ungdom. Hon började att designa och sy upp pälsar i mocka. De blev snabbt populära i bekantskaps-kretsen och mina föräldrar anställde en sömmerska. Företaget låg vid torget i Mörbylånga, bredvid Systembolagets brännvinsmagasin.

1969 köpte både prinsessan Christina och prinsessan Sibylla varsin päls. Då tog affärerna fart på allvar och företaget växte. Vi exporterade till Österrike, Danmark och Norge och pälsarna såldes i pälsbutiker runtom i hela Sverige, bland annat på NK i Stockholm.

Under 1980-talet drogs verksamheten ner, ekonomin försämrades av att sälja till detaljledet. Därför återgick vi till att enbart sälja själva, direkt till kund. Jag och min fru sålde företaget 1989. Något som är roligt är att jag idag fortfarande möter kvinnor som bär pälsar från Herde-pälsen!”

Maria Kanje

Sidan uppdaterades 15 augusti 2017 klockan 15.46

Gärdslösa

Tack för besöket!