Besök oss!

  Varmt välkommen till Kalmar läns museum.

  I sommar från den 21 juni - 22 augusti kan du dagligen boka stadsvandringar och temaguidniningar, upptäcka våra fantastiska utställningar om Regalskeppet Kronan, Superkronan, Sandby borg, Jenny Nyström och På vakt mot supermakt. Om du vill besöka museet och gå en stadsvandring så kan du boka din stadsvandring via vår evenemangskalender. När du har bokat din stadsvandring eller temavandring, spara då kvittot och visa upp i museets kassa så får du 20% rabatt på entrén!

  Sommarpyssel!

  Visst vill ni väl hälsa på oss i Kavaljersporten i sommar! Hit kan du komma alla vardagar från 21 juni-15 augusti mellan kl 11-15.30 och prova på en massa skojiga saker. Du kan till exempel fläta band, prova historiska kläder, göra märkstavar, brodera eller prova på olika spel. Det är dessutom helt gratis! Bra va! Välkommen, hälsar Kalmar läns museum! Tack till Kalmar kommun för stöd!

  Tider för stads- och temavandringarna:

  11.30 Familjevandring, 30 min.

  Temat för familjevandringarna varierar. Bokning av vandringarna sker på plats i samband med att du löser entré till museet. Vandringen är gratis. Vi kan inte garantera plats, då antalet deltagare är begränsat.

  13.00 Stadsvandring – 1600 talets Kalmar och Regalskeppet Kronan, 60 minuter

  Följ med på en guidning om livet i stormaktstidens Kalmar och Regalskeppet Kronans öde. Vi berättar om människor, hus och händelser i Kalmar stad och om Regalskeppets Kronans förlisning den 1 juni 1676. Utställningen om Regalskeppet Kronan med fynd från vrakplatsen finns att se på Kalmar läns museum.  15.30 Temavandring 30 minuter

  Exempel på innehåll för temavandringarna: Massakern på Sandby borg, Stortorget runt – stadens historia speglad på ett torg, Från bro till bro, Katt, Klapp, Kvarn och Rackare på Kattrumpan, Flåbusar, klappträn och pest - en stadsvandring genom Kattrumpan.

  Bra att veta innan stadsvandringen:

  • Var gärna på plats ca. 10 minuter innan utsatt tid.
  • Kalmar har många kullerstensgator vilket kan göra det lite svårframkomligt.
  • Vandringen genomförs med vår trådlösa utrustning som du lånar. Har du egna hörlurar med dig så kan de lätt anslutas om du har 3,5 mm anslutning.
  • Undrar du över något innan vandringen, kontakta oss via e-post: info@kalmarlansmuseum.se eller telefon: 0480-45 13 00

  Museets utställningar

  Regalskeppet Kronan

  Antal besökare samtidigt i utställningen: 50

  Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk regalskeppet Kronan under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Skeppet kantrade i den hårda sydvästvinden när man skulle vända mot fienden, sannolikt beroende på att man minskat för lite på seglen. Drabbningen skedde 6 km utanför byn Hulterstad på sydöstra Öland. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Av den 850 man starka besättningen överlevde endast ett fyrtiotal. Regalskeppet Kronan - arkeologi på 27 meters djup i Östersjön! Under tjugo års tid har Länsmuseet utforskat stormaktstidens största skepp. Mer än 20 000 föremål har bärgats. De ger oss en klarare bild av 1600-talet. Redan i museets entré möter du några av Kronans stora kanoner. På plan 3 kan du sedan i en stor utställning se några av de mest spännande föremålen. Guldskatten, en del av batteridäcket och en modell över vrakplatsen visar skeppets storhet och dess tragiska öde. Välkommen också till Kronan-projektets egen bio, där du kan följa det spännande bärgningsarbetet!

  Sandby borg

  Antal besökare samtidigt i utställningen: 8

  Historien om Sandby borg har blivit en världs­nyhet på grund av de unika fynden från utgrävningen. Utställningen berättar om de dramatiska händelserna och visar praktfulla guldfynd. Vi erbjuder dagliga guidningar om Sandby borg på länsmuseet under sommaren.

  Superkronan skeppsbygget - Regalskeppet kronan för de yngre

  Antal besökare samtidigt i utställningen: 35

  Dyk in i vår barnutställning Superkronan och lek och lär om skeppet, livet på 1600-talet och livet ombord. Här kan du handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska i labbet.

  Jenny Nyström

  Antal besökare samtidigt i utställningen: 50

  Jenny Nyström är Kalmarflickan som for till Paris och som blev en av Sveriges mest folkkära illustratörer.

  Jenny Nyström är känd som illustratören till den styrande och ställande tomten i Viktor Rydbergs berättelse om Lille Viggs äfventyr på julafon. Hon gav även ett ansikte till den snälle julklappsutdelande tomten som dyker upp i olika tidskrifter i Sverige från 1880-talet och fram till sin död. Hon var hon mycket produktiv som illustratör och det finns tusentals bilder som hon har målat.

  Samtliga utställningar hittar ni här!

  Mat och dryck

  Välkommen till Restaurang & Kafé Ångkvarnen! Här äter du mat med närproducerade och ekologiska råvaror. Är du sugen på middag med vänner och bekanta så går det alltid att boka bord för upp till 140 gäster. Kakor och bakverk är bakade i vårt eget bageri. Barnen kan leka i vårt mysiga lekrum. Du hittar oss på plan fyra. Kontakt och mer information: Restaurang & Kafé Ångkvarnen

  Konferens och event

  Museet har två konferenslokaler med utsikt över Kalmarsund. Njut av att hålla ditt möte i moderna lokaler och ta samtidigt del av museets unika miljö och sjönära läge. Konferenserna kan med fördel kombineras med spännande aktiviteter som historiquiz, stadsvandring, guidad tur, föreläsning med mera. Skräddarsydda paket är vår vardag. Varmt välkommen med din bokning!

  Varmt välkommen!

  Så hanterar vi risken för coronavirus.

  Kalmar läns museum följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer kring hanteringen av Coronaviruset.

  Vi arbetar hela tiden med att begränsa smittspridning och har vidtagit åtgärder för detta. Vi vill hälsa er varmt välkomna till våra fina restaurang. Upplev gärna Kalmar läns museum digitalt!