Guidningar

  Guidade turer!

  Varmt välkommen att boka en guidad tur på museet!

  Regalskeppet Kronan

  Guidning grupp, vuxna, barn/ungdom. Tid ca 45 min.

  Vid middagstid den 1 juni 1676 kantrade, exploderade och sjönk stormaktstidens mäktigaste skepp, regalskeppet Kronan, under en drabbning mellan den svenska och den förenade dansk-holländska flottan. Kronans undergång är en av de största fartygskatastroferna i svensk historia. Följ med oss ner i djupet! Mer än 30000 föremål har bärgats från vrakplatsen utanför Öland. Vi berättar om livet på 1600-talet, om kriget, om varför Kronan byggdes, om varför hon sjönk och vad som hände sedan.

  Fast pris för vuxengrupp: 1 200 kr.
  Fast pris för barn/ungdomsgrupp: 900 kr.
  Max antal: 30 personer

  Jenny Nyström

  Guidning grupp, vuxna, barn/ungdom, Jennys Nyström. Tid ca 30 min.

  Konstnärinnan Jenny Nyström har ibland kallats för tomtens mamma. Det är inte alla som känner till hennes akademiska konstnärsbakgrund, hennes ursprungliga ambitioner eller vad som inspirerade henne till alla de illustrationer och tomteporträtt som hon senare blivit mest känd för. Vi börjar berättelsen om Jenny i hennes barndoms Kalmar under 1800-talet och följer sedan hennes fantastiska karriär ända fram till 1900-talets mitt.

  Fast pris för vuxengrupp: 750 kr.
  Fast pris för barn/ungdomsgrupp: 500 kr.
  Max antal: 30 personer

  Sandby borg

  Guidning, grupp vuxna. Tid ca 45 min.

  För ca 1 600 år sedan föll invånarna i Sandby borg på Öland offer för en brutal massaker. Platsen övergavs och den tragiska händelsen föll i glömska – fram tills år 2010 - då arkeologerna satte sina spadar i jorden och möttes av ett fruset ögonblick. Då påträffades flera spektakulära och rika smyckegömmor som innehöll enastående vackra dräktspännen i förgyllt silver tillsammans med hundratalet pärlor, bjällror och fingerringar. Men tillsammans med rikedomarna återfanns även skelettrester från mängder med människor och ett flertal djur. Ännu har bara en mycket liten del av borgen grävts ut, men det står klart att skattgömmorna och människoskeletten är helt samtida och delar av ett mycket kort och våldsamt händelseförlopp. Vad har hänt här?

  Detta är en fasansfull berättelse om katastrof och ond bråd död. Men också om makt, rikedom, vardagsliv, tro, hopp och kärlek för mer än 1600 år sedan. Kom på en visning så berättar vi vad vi hittills vet.

  Fast pris för vuxengrupp: 1 200 kr.
  Max antal: 30 personer

  Superkronan

  Guidning grupp barn/ungdom. Tid ca 30 min.

  I Superkronan berättar vi om Regalskeppet Kronan för våra yngsta besökare. Det är en lekfull men också spännande vandring genom tiden från krigens 1600-tal till nutidens forskning. Vi svarar på alla barnens frågor. Tex Varför man byggde skeppet Kronan? Hur kunde hon sjunka? Hur många dog och vad hände med skeletten? Vad hade de med sig ombord och var finns alla de sakerna nu? Hur var livet ombord? Vad åt man? Om man aldrig fick byta kläder, vad hände då om man råkade bli sjösjuk och kräktes på sig själv?

  Efter guidningen kan barnen handla i bodarna vid hamnen, leka på däcket, klättra i masten, dyka ner till Kronans vrakplats och utforska olika saker i labbet.

  Fast pris för barngrupp: 500 kr.
  Max antal: 30 personer

  Muntligt berättande

  Skrönor, sagor och berättelser grupp barn/ungdom. Tid ca 45 min.

  Låt oss berätta för er! I tusentals år har vi människor berättat för varandra. Berättandet kan vara ett rent nöje men också fos­trande, identitetsskapande, till hjälp i svåra stunder, ge oss förståelse för andra och utveckla språket. Berättelser kan ibland också vara lite läskiga…

  Vi sitter bekvämt i vårt mysiga berättarrum. Här berättar vi för er och kanske ni för oss? Kanske hittar vi även på nya sagor – tillsammans.

  Fast pris för barngrupp: 900 kr.
  Max antal: 30 personer

  Bokning

  Du bokar dina guidningar och skolprogram genom att ringa oss på tel. 0480-45 13 00 eller e-post.

  Boka utbildningar!

  Du kan också boka utbildningar inom museets pedagogiksa verksamhet. Klicka här för att se vad du kan boka för utbildningar.

  folder_for_guidade_turer_jn_bladdra-1.pdf pdf 1 MB