onsdag 22 april kl. 18:00 - 20:00

INSTÄLLT - Från kroppkakor till hammarnötter - mat genom tiderna på Öland!

Boka biljett hos Nortic

Så hanterar vi risken för coronavirus.

Kalmar läns museum följer Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationer kring hanteringen av Coronaviruset.

Museet och vår restaurang håller fortsatt öppet som vanligt.

Men, vi ställer in samtliga inomhusarrangerade onsdags- och fredagsprogram under våren och har öppet som övriga vardagar kl. 10-16, även dessa dagar framöver.

Museet i övrigt och restaurangen håller öppet tills vidare.

Vi arbetar hela tiden med att begränsa smittspridning och har vidtagit åtgärder för detta. Vi vill hälsa er varmt välkomna till våra fina utställningar och att njuta av en god måltid, fika eller vår vackra utsikt från plan 4. Men vi har förståelse för att ni kanske inte vill komma till museet och restaurangen just nu.

Mat genom tiderna – På Öland!

Bruna bönor, lufsa, kroppkakor, hasselnötter, gråärtor, ölandsgås… Öland har en rik mattradition som vuxit fram ur den kalkrika jorden, det milda klimatet och öns läge. Ända sen stenåldern har människorna på Öland levt i samspel med sin ö och påverkat bygden runt omkring sig. Idag odlar ölänningarna den jord som odlats sen generationer tillbaka och låter beta de marker som har betats i tusentals år.

Kroppkakan är nog den maträtt som de flesta personer förknippar med Öland. Men visste du att ifrån allra första början så gjordes denna öländska delikatess på kornmjöl istället för på råriven potatis? Dessutom kunde den fyllas med ål, torsk, gåskött eller fläsk – kort sagt det man hade tillgång till. Kroppkakan är dessutom långt äldre än du kanske anat – rötterna kan spåras enda till järnålderns kornmjölskams.

En annan öländsk maträtt, som börjar bli allt svårare att få tag på, är kropphuvuden – torskhuvuden som fylls med en deg gjord på torskrom, grädde och rågmjöl för att sen kokas. Men om någon vill bjuda dig på bänkvälling gör du kanske bäst i att tacka nej… Denna öländska föregångare till dagens pytt i panna är det inte många moderna magar som håller för. Då är det bättre att hålla sig till de goda hasselnötterna. Men tänkt då på att skilja hammarnötterna från musnötterna så att du slipper betala böter! Eller kanske är en skiva rågbröd med lite löksmör mer din melodi?

Välkommen att slå dig ner på gåsbänken innanför stugdörren och lär dig mer om den öländska maten genom tiderna.

Pris per person: 345 kronor.

I priset ingår Ångkvarnens kroppkakor med råvaror från bland annat Västerslät och Solmarka gård, kaffe med godbit och berättelsen om det Öländska mat- och kulturarvet!

Hålltider (cirkatider): 
17:30 Insläpp till restaurangen och placering till bords. 
18:00 Presentation av Mat genom tiderna på Öland av Gabriella Johansson, antikvarie för Kalmar läns museum och Ros-Marie Winqvist LRF.
18:30 Ångkvarnens kroppkakor serveras. 
19:30 Godbit med kaffe serveras

 

Ett samarrangemang mellan Länsstyrelsen i Kalmar län och Kalmar läns museum. 
 

 

     

Restaurang & Kafé Ångkvarnen hittar du på fjärde våningen i Kalmar läns museum med vacker utsikt över Kalmarsund. I den mysiga matsalen äter du mat tillagad från grunden, mestadels av lokala och ekologiska råvaror. Missa inte ”gofikan” från vårt eget bageri!

Pris: 345

Plats: Restaurang & Kafé Ångkvarnen

Boka biljett hos Nortic

Kontaktperson:


Se vad som händer på museet idag.INSTÄLLT - Fixarakuten – tema textilt återbruk

Stadsvandring med Richard Edlund om trästaden Vimmerby