Jenny Nyström – Illustratör och pionjär

Jenny Nyström var en lika begåvad som mångsidig konstnär. Hon var både en folkkär illustratör och en akademiskt skolad målare i världsklass. Vi börjar berättelsen om Jenny i hennes barndoms Kalmar under 1800-talet och följer sedan hennes fantastiska karriär ända fram till 1900-talets mitt. Genom hennes målningar och illustrationer möter vi en stark kvinna som studerade vid Konstakademiens nystartade fruntimmersafdelning, reste till Paris och tog till sig tidens moderniteter.

Som ensam familjeförsörjare fyllde hon sin rika produktion med nymodigheter som flygplan, kameror, bilar och grammofoner i en tid då kvinnan förväntades vara enbart maka och mor.

Utställningen visas på plan 2.

Guidad tur - Jenny Nyström, Illustratör och pionjär

För ungdomar och vuxna. Tid ca 60 min.

Vardag: 1 200 kr för gruppen + 80 kr per person
    Helg: 2 200 kr för gruppen + 80 kr per person

Guidad tur - Jenny Nyström, barnens konstnärinna

För förskola och åk 1–6. Tid ca 45 min.

Välkommen hem till Jenny Nyström där husan Karin Johansdotter tar emot er. Husan visar runt i utställningen och berättar om Jennys Nyströms liv och måleri.  Från Jennys busiga barndom med sina bröder här i 1800-talets Kalmar får vi följa henne till konstskolan i Stockholm, på resa till Paris och hennes väg till att bli tomtens mamma.

Bland Jennys alla tavlor hämtar vi också inspiration till eget skapande och därefter målar vi ett jättestort konstverk tillsammans på golvet. Ja, kanske inte direkt på golvet, utan på en lång tapetvåd. Kanske leder inspirationen till ett självporträtt eller en alldeles egen bild av tomten?

Vardag: 1 000 kr för gruppen + 70 kr per person
    Helg: 1 200 kr för gruppen + 70 kr per person

Kontakt och bokning:
    E-post: info@kalmarlansmuseum.se

Varmt välkomna!

4 dec 2019 - 29 mar 2020

Kalmar läns museum, plan 2

Evenemang i samband med utställningen:

Guidningar

1 januari 1970