• Här ser vi språkbandet med romerska siffror.

  Här ser vi språkbandet med romerska siffror.

 • Här ser vi de diffusa strecken som jag kallar för hantverkarens skiss.

  Här ser vi de diffusa strecken som jag kallar för hantverkarens skiss.

 • Skissen visar de romerska siffrorna ”VII”.

  Skissen visar de romerska siffrorna ”VII”.

 • Närbild på romerska siffror men med en ”skiss” rakt över.

  Närbild på romerska siffror men med en ”skiss” rakt över.

tisdag 22 oktober 2019
Tänk att ett litet streck kan berätta så mycket!

Författare: Angelica Fingal Angelica Fingal

På kanonens bakre del finns ett fält som kallas för språkband. På språkbandet finns det oftast information om kanonens ursprungliga vikt samt ett individuellt nummer som varje kanon kunde ha på skeppet.

Under arbetets gång med att konservera och rengöra Kronans kanoner har vi stött på ny information som berikar oss- detta just på språkbandet. Denna information avslöjar hur tillvägagångsättet gick till när hantverkaren högg in de romerska siffrorna på 1600-talet.

På kanon nr. 5000 ser vi de romerska siffrorna ”IX-XVIII”. Dessa är inhuggna med djupa spår av ett stämjärnsliknande verktyg. Vi kan även se i vilken riktning som hantverkaren höll verktyget när siffran slogs in. 

Bredvid dessa djupa siffror skymtar andra romerska siffror. Dock enbart som diffusa streck. Strecken kallar jag för ”skisser”. Med dessa diffusa streck kan vi se att hantverkaren först skissade upp siffrorna innan han faktiskt högg in dem djupare in i metallen. När de gjorde skissen ser det ut som att de höll verktyget i ett vertikalt läge.

Med denna kunskap kan vi direkt gå in i dåtiden och se hantverkarens skicklighet och tankegångar. Jag ser framför mig hur hans handled vreds fram och tillbaka, hit och dit för att vinkla den åt rätt håll. Är inte det superspännande och roligt?! Tänk att ett litet streck kan berätta så mycket!

Jag har även noterat fler diffusa streck på samma språkband – nämligen på de romerska siffrorna med djupa spår. Där syns ett tunnare streck som går rakt över de andra, se bild. Detta tunna streck tror jag är en föredetta skiss, men skissen var fel och blev inte inhuggen. Vad vad det som blev fel undrar man nu 300 år efter att kanonen tillverkades. Vad tror ni? Kom gärna med era tankar och funderingar när ni ser och läser detta!

Kommentera