27 juni 2018

Flerspråkig audioguide lanserad på Kalmar läns museum

Från och med den 25 juni kan besökare på Kalmar läns museum lyssna på en gratis audioguide när de besöker utställningarna.
Guiden finns på svenska, engelska och tyska. Till en början är utställningarna om Sandby borg, Regalskeppet Kronan och kalla kriget utställningen På vakt mot supermakt tillgängliga i guiden.

-Vi arbetar för att samtliga utställningar ska vara tillgängliga i guiden säger Mats Neander som har utvecklat audioguiden. I och med att den webbaserade plattformen i stort sett kan ha obegränsat antal utställningar på olika språk kan vi förhoppningsvis nå det målet.

Eftersom alla utställningar inte är översatta gör guiden utställningarna tillgängliga även för utländska besökare. Guiden tillgängliggör även utställningarna för den som har svårt att läsa på utställningsskyltarna.

Guiden är utvecklad på länsmuseet med öppen källkod och kommer delas på koddelningssidan Github för att andra museer och institutioner ska kunna använda tekniken.

Inspiration till audioguiden har bland annat hämtats från The Metropolitan Museum of Art och Australian Centre for the Moving Image.