12 januari 2021

Förintelsens minnesdag 2021

  Den 27 januari samlas människor över hela världen i en årlig manifestation. Det är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer – samma datum som förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades 1945. År 2021 är det 76 år sedan.

  År 2005 deklarerade FN denna dag som internationell minnesdag. Sedan 2001 har det varit en nationell minnesdag. Det är den dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. En dag för alla som vill uttrycka sitt stöd för alla människors lika värde.

  I samband med Förintelsens minnesdag arrangeras manifestationer, seminarier och pedagogiska projekt på många orter runt om i Sverige.

  För mer info: www.levandehistoria.se

  Se Forum för levande historias miniutställning Motstånd som bildspel här: https://vimeo.com/499185060

  Utställningen Ett län i beredskap, som handlade om livet i Kalmar län under andra världskriget, visades på Kalmar läns museum 2015. I utställningen berättade vi bland annat om de judiska överlevare från koncentrationslägren som kom till Kalmar med Röda korsets lasarettsbåt Prins Carl sommaren 1945. De inkvarterades på dåvarande beredskapssjukhuset i Gamla stan. Ett par av dem hade dött under överfarten och många andra dog snart efter ankomsten till Kalmar, sjuka och försvagade som de var efter umbärandena i lägren.

  Här kan du se vad vi berättade om i utställningen: beredskapssjukhuset.pdf

  Vill du se fler bilder från beredskapssjukhuset, så hittar du dem här: https://digitaltmuseum.se/search/?q=Beredskapssjukhuset&aq=owner%3F%3A%22S-KA%22

  24 unga människor från Rumänien, Ungern, Tjeckoslovakien och Polen vilar på den judiska begravningsplatsen, som hade anlagts på 1870-talet intill södra kyrkogården i Kalmar.  Nära deras gravstenar finns också en större minnessten. På den står det: ”Denna sten skall vittna om dem som år 1945 räddades ur koncentrationslägren. Deras kroppar voro sargade. De blevo här begravna. Må deras själar upptagas i det heliga livets förbund.”