30 oktober 2012

Se upp i Sinus!

De sitter uppflugna i taket, de nakna barnen. Där leker de – de skrattar, solar och dricker saft. De bor i Sinus badrestaurang vid Köpingbaden på Öland. Det är osäkert hur länge de funnits där, men restaurangen byggdes 1938 och troligen målades barnen dit strax efteråt, direkt på panelbrädorna.   I slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var semester något för de rika. De kunde unna sig en resa till Borgholm, för att kurera sin kropp, bota sin spleen och roa sig under otvungna former. På Öland ansågs både klimatet, luften och havsvattnet hälsobringande. Och så, vid mitten av 1930-talet, förutspåddes att alla arbetande svenskar snart skulle få flera veckors betald semester.   1933 bildades Ölands turistförening för att locka strömmen av nya semesterfirare mot ön. Bakom föreningen stod både Ölands järnvägsbolag och det stora rederiet Svea. Rederiet, som ägde många Borgholmsfastigheter, låg även bakom 1936 års rekonstruktion av stadens badhusrörelse. Turistföreningen och Svea gjorde gemensam sak. Man fick arrendera ett stycke av Solbergatäkten, en kohage med sandtag i Köpingsvik strax utanför Borgholm. Där, vid öns allra finaste strand med sammetslen kritvit sand, uppfördes en modern semesteranläggning.   Anläggningen döptes till Sinus, som är latin för kurva. Troligen syftade man på den fina badbukten. Inrättningen bestod av en restaurangbyggnad samt två flyglar med badhytter, omklädningslängor och plankinhägnader för nakna solbad, s.k. solgårdar - allt i en lätt och ljus funkisstil. En lång brygga med hopptorn, flaggspelsprydd mast, parasoller och gungställningar fanns också. Samma år som Sinus stod klar, 1938, fick Sverige fick sin första allmänna semesterlag. Sedan dess har tusen och åter tusen semesterfirare njutit av sommaren vid Sinus.   Sol och bad är fortfarande den främsta lockvaran i marknadsföringen av Öland. Sommartid kör husvagnarna i skytteltrafik över Ölandsbron. Många turister hamnar i Köpingsvik. Här, bland husvagnar, lekplatser, kiosker och pizzerior, kan man alltså ännu uppleva platsen där den öländska massturismen tog sin början. Delar av Sinusanläggningen har rivits, andra rekonstruerats, men restaurangen och de två omklädningsflyglarna (herrar resp. damer) har till stora delar bevarats i originalskick. Just nu är Köpingbaden och Sinus är mitt uppe i en förändringsperiod. Ägaren rustar upp och bygger ut anläggningarna. Därför har en ny detaljplan gjorts för området. Som ett underlag har Kalmar läns museum gjort en byggnadshistorisk utredning av Sinusanläggningen. Länsmuseets slutsats är att de tre bevarade byggnaderna vid Sinus är särskilt värdefulla och att de bör skyddas från rivning och förvanskning, samt att takmålningen bör bevaras. De nakna barnen i taket speglar en sommardröm som är lika aktuell idag som för 75 år sedan!