5 januari 2022

Vårens publika program på länsmuseet är här!

  Vi är vårens program här och vi hoppas att du är redo för nya upplevelser och perspektiv! Varje onsdag från den 19 januari till och med den 18 maj erbjuder vi spännande föreläsningar och stadsvandringar. Dessutom är länsmuseets häxkväll tillbaka! Missa inte heller vår nya föreläsningsserie på torsdagar med historiker Peter Danielsson om den svenska regentlängden – från Fredrik I till Jean Baptiste Bernadottes kronprinstid.

  Som vanligt erbjuder vi en bred blandning av ämnen och tidsperioder, från dåtid till nutid och framtid – vår ambition är att det ska finnas något intressant för alla. Två nya stadsvandringar ser dagens ljus, en berättarkväll går av stapeln och på allmän begäran blir det ytterligare en föreläsning om kvinnliga glaspionjärer. I vår har turen kommit till Monica Backström. Vi erbjuder också en föreläsning om medeltidens mäktigaste kvinna – Drottning Margareta.

  Kalmar läns museums nya utställning Hemligheten är utgångspunkt för flera föreläsningar i vårens program. Utställningen som handlar om psykisk hälsa bygger på Kalmarkonstnären Jan Nordströms bok med samma namn och handlar om vikten av att hitta en egen plats där man kan samla kraft och hämta livsmod när livet känns svårt. För att belysa ämnet på olika sätt kommer bland annat Magdalena Ståhle, leg. psykolog och chef för barn- och ungdomshälsan, Region Kalmar, att prata om tonåringar och humörsvängningar medan Jenny Lovebo, lektor på institutionen för hälso- och vårdvetenskap vid Linnéuniversitetet, presenterar hur skogsbad kan vara som balsam för stressade själar. Även författaren Hilma Årestedt kommer till Kalmar läns museum för att berätta om sin självbiografi Min sanning – Kampen mot Anorexia Nervosa.

  Varmt välkommen i vår – hit till museet eller via din skärm hemma hos dig!

  Se alla föreläsningar hemifrån

  Under pandemin har vi tagit ett rejält kliv i vår digitala utveckling och kan nu erbjuda samtliga föreläsningar både på plats på museet och i digital form. Du som väljer det digitala alternativet behöver dessutom inte passa någon speciell dag eller tid – sändningen spelas in och är tillgänglig i efterhand. Två veckor efter föreläsningen är den dessutom textad på svenska.

  Föreläsningar på plats

  Vi ser verkligen fram emot att fylla vår föreläsningssal med gäster igen men på grund av smittspridningen av coronaviruset är antalet platser begränsat. Tillvidare har vi möjlighet att ta emot 18 gäster på våra föreläsningar. Till de digitala sändningarna finns det däremot förstås obegränsat med plats!

  Vi rekommenderar att du som vill gå på föreläsning på plats på Kalmar läns museum bokar din biljett i god tid.

  Mer information om de åtgärder vi begränsningar vi gör kan du läsa på vår webbplats.

  Vårens program

  Vårens alla föreläsningar hittar på webben i vår evenemangskalender, på museets Facebook-sida eller i broschyren som du hittar här: