Podcast - Museimagasinet

Välkommen till Museimagasinet, Kalmar läns museums podcast om kulturarvet i din vardag! Här avhandlar vi högt och lågt, stort och smått med koppling till den lokala historien - från Lönneberga till Långe Jan, länsbor och annat löst folk.

Avsnitt 9: Ond bråd död i borgen

I dagens avsnitt går vi på djupet av utgrävningen av Hus 40 i Sandby borg. En omskakande berättelse om livet i borgen och ond bråd död.

Resultaten från utgrävningarna tyder på att borgen kan ha tagits med våld, att människor dödats med vapen och lämnats på platsen. Ingen av borgens invånare verkar ha funnits kvar eller kunnat återvända för att plocka upp smyckesgömmorna eller begrava de döda. Det är därför sannolikt att borgens invånare dräpts på plats och att eventuella överlevande förts bort, alternativt flytt från platsen, för att aldrig återkomma.

Programledare är Adam Norman för Kalmar läns museum och våra gäster är Helena Victor Enhetschef för Museiarkeologi sydost, Kalmar läns museum, arkeolog, fil dr. och projektledare för Sandby borg

Mycket nöje!

Avsnitt 8: Vägen till Sandby borg - hur allt började

I dagens avsnitt tar vi reda på bakgrunden till varför utgrävningarna av Sandby borg kom till stånd. Vi reder även ut frågan om romerska bad på Öland. Hur tror ni att det ligger till?

Programledare är Adam Norman för Kalmar läns museum och våra gäster är Helena Victor Enhetschef för Museiarkeologi sydost, Kalmar läns museum, arkeolog, fil dr. och projektledare för Sandby borg

Mycket nöje!

Avsnitt 7: Sandby borg och den Öländska järnåldern - en introduktion

I detta första avsnitt om Sandby borg tar vi ett helikopterperspektiv på den Öländska järnåldern för att ge er lyssnare ett sammanhang innan vi på djupet gräver oss in i gåtan om Sandby borg. 

Programledare är Adam Norman för Kalmar läns museum och våra gäster är Helena Victor Enhetschef för Museiarkeologi sydost, Kalmar läns museum, arkeolog, fil dr. och projektledare för Sandby borg samt Ludvig Papmehl-Dufay, Universitetslektor vid Linnéuniversitetet och projektledare för Sandby borg.

I nästa avsnitt avhandlar vi varför Kalmar läns museum blev involverade i de arkeologiska utgrävningarna på Sandby borg. 

Mycket nöje!

Avsnitt 6: Sagor, sägner och skrock med tre av museets berättare!


I alla tider har människor berättat för varandra. På länsmuseet finns flera skickliga berättare. I dagens avsnitt av Museimagasinet möter du tre av dem. De bjuder på sagor, sägner, skrock och skrönor – kort sagt - på berättelser som berättats i våra trakter från generation till generation under flera hundra år. Medverkande: Annette Kronlund, Helen Andersson och Pia-Lena Björnlund. Programledare: Maria Kanje

Mycket nöje!

Avsnitt 5: Metaller i helig tjänst och mycket mer


Länsmuseets konservatorer Karin Adriansson och Stina Damberg har under flera år arbetat med en skadeinventering av kyrkornas metallinventarier på uppdrag av Växjö stift. Nu berättar de om sina upplevelser från resorna runtom i Småland och i Halland. Genom stämplar har de lärt sig om de gamla mästarna och fått se en fantastisk hantverksskicklighet. Det handlar om allt från de medeltida kyrkornas bevarade föremål till nysilvrets intåg i kyrkorna under 1800-talets andra hälft. 

Mycket nöje!

Avsnitt 4: Gustav Vasas landstigning på Stensö udde  


I dagarna är det precis 500 år sedan den blivande kung Gustav Vasa steg i land vid Stensö udde i Kalmar. Landstigningen den 31 maj 1520 har uppmärksammats med flera olika monument under århundradenas gång. Men varför var landstigningen så viktig? Hur vet man att den verkligen har ägt rum? Och visste Gustav Vasa att han skulle bli Sveriges kung redan när han satte fötterna på fast mark några kilometer söder om Kalmar slott? En stor del av programtiden ägnas åt att svara på det ovanligt stora antalet lyssnarfrågor. Vi får bland annat veta något om hur Gustav Vasa var som äkta make till sina tre fruar. Detta reder vi ut i vår podcast museimagasinet! Medverkar gör historiker Peter Danielsson, programledare Maria Kanje och Andreas Juhl står för tekniken.

Mycket nöje!

Avsnitt 3: Fönsterrenovering – klokt, kul och hållbart!  


I programmet skrapar vi rejält på karmen om vad du ska tänka på som ska renovera dina fönster, eller kanske funderar på ett fönsterbyte?

Varför är fönster viktiga på en gammal byggnad och varför ska man ta hand om dem? Varför är intresset så stort för fönsterrenovering just nu? Varför älskar vi linolja, trä och kitt? Och hur kan man fira fönsterrenoveringens dag 30 maj? Detta och mycket mer berättar vi om i detta poddavsnitt!

Medverkar gör Adam Norman, programledare, Liselotte Jumme, byggnadsantikvarie för Kalmar läns museum samt Krister Tauber, fönsterhantverkare med firman Utmarkens fönsterrenovering i Orrefors. Inspelning och produktion av Andreas Juhl

Mycket nöje!

#fönsterrenovering #fönsterrenoveringensdag #byggnadsvård #liselottejumme #linoljekitt #linolja #fönsterbåge

Avsnitt 2: Vem var Nils Dacke? 


En upprorsmakare och terrorist? Eller var han en frihetshjälte som kämpade för folkets bästa? Som vanligt ligger nog svaret mitt emellan. Frågorna utreds av Kalmar läns museums historiker Peter Danielsson tillsammans med programledaren Maria Kanje, producent för Kalmar läns museum. Produktion: Andreas Juhl, Marknadschef för Kalmar läns museum

Mycket nöje!

#museimagasinet #peterdanielsson #mariakanje #kalmarlänsmuseum #historia

Avsnitt 1: Regalskeppet Kronan och bärgningarna av två bronskanoner.


Premiäravsnittet avhandlar som utlovat om veckan som gick med bärgningarna av två bronskanoner från vraket av Regalskeppet Kronan. Programmet leds av Adam Norman och vår gäst är Lars Einarsson, projektledare för Kronan. Produktion av Andreas Juhl.

Mycket nöje!

#museimagasinet #podcast #spotify #kalmarlänsmuseum #kronan #bronskanoner #bärgning #belos

Mycket nöje!

Ansvarig utgivare: Örjan Molander, Museichef