Podcast - Museimagasinet

Välkommen till Museimagasinet, Kalmar läns museums podcast om kulturarvet i din vardag! Här avhandlar vi högt och lågt, stort och smått med koppling till den lokala historien - från Lönneberga till Långe Jan, länsbor och annat löst folk.

Avsnitt 4: Gustav Vasas landstigning på Stensö udde  


I dagarna är det precis 500 år sedan den blivande kung Gustav Vasa steg i land vid Stensö udde i Kalmar. Landstigningen den 31 maj 1520 har uppmärksammats med flera olika monument under århundradenas gång. Men varför var landstigningen så viktig? Hur vet man att den verkligen har ägt rum? Och visste Gustav Vasa att han skulle bli Sveriges kung redan när han satte fötterna på fast mark några kilometer söder om Kalmar slott? En stor del av programtiden ägnas åt att svara på det ovanligt stora antalet lyssnarfrågor. Vi får bland annat veta något om hur Gustav Vasa var som äkta make till sina tre fruar. Detta reder vi ut i vår podcast museimagasinet! Medverkar gör historiker Peter Danielsson, programledare Maria Kanje och Andreas Juhl står för tekniken.

Mycket nöje!

Avsnitt 3: Fönsterrenovering – klokt, kul och hållbart!  


I programmet skrapar vi rejält på karmen om vad du ska tänka på som ska renovera dina fönster, eller kanske funderar på ett fönsterbyte?

Varför är fönster viktiga på en gammal byggnad och varför ska man ta hand om dem? Varför är intresset så stort för fönsterrenovering just nu? Varför älskar vi linolja, trä och kitt? Och hur kan man fira fönsterrenoveringens dag 30 maj? Detta och mycket mer berättar vi om i detta poddavsnitt!

Medverkar gör Adam Norman, programledare, Liselotte Jumme, byggnadsantikvarie för Kalmar läns museum samt Krister Tauber, fönsterhantverkare med firman Utmarkens fönsterrenovering i Orrefors. Inspelning och produktion av Andreas Juhl

Mycket nöje!

#fönsterrenovering #fönsterrenoveringensdag #byggnadsvård #liselottejumme #linoljekitt #linolja #fönsterbåge

Avsnitt 2: Vem var Nils Dacke? 


En upprorsmakare och terrorist? Eller var han en frihetshjälte som kämpade för folkets bästa? Som vanligt ligger nog svaret mitt emellan. Frågorna utreds av Kalmar läns museums historiker Peter Danielsson tillsammans med programledaren Maria Kanje, producent för Kalmar läns museum. Produktion: Andreas Juhl, Marknadschef för Kalmar läns museum

Mycket nöje!

#museimagasinet #peterdanielsson #mariakanje #kalmarlänsmuseum #historia

Avsnitt 1: Regalskeppet Kronan och bärgningarna av två bronskanoner.


Premiäravsnittet avhandlar som utlovat om veckan som gick med bärgningarna av två bronskanoner från vraket av Regalskeppet Kronan. Programmet leds av Adam Norman och vår gäst är Lars Einarsson, projektledare för Kronan. Produktion av Andreas Juhl.

Mycket nöje!

#museimagasinet #podcast #spotify #kalmarlänsmuseum #kronan #bronskanoner #bärgning #belos

Mycket nöje!

Ansvarig utgivare: Örjan Molander, Museichef