Bilddigitalisering

  Kalmar läns museum har en mycket stor samling fotografier. Det finns gamla positiva bilder, det finns glasplåtar, gamla negativ och diabilder. Vi har bilder från hela länet; bilder på alla typer av motiv, från porträtt till arbetsbilder. Denna skatt har legat gömd i våra arkiv. Vid millenieskiftet fick vi möjlighet att börja digitalisera samlingen. Till dags dato har drygt 90 000 bilder skannats och beskrivits. De skannade bilderna har även fått basal omvårdnad.

  Sedan 2007 har merparten av de skannade bilderna publicerats på museets publika databas, men nu pågår arbetet med att föra över dem till Digitalt museum där vi även visar bilder på våra föremål. Digitalt museum ger oss möjlighet att via ort och namn länka bild och föremål. Den som hittar en kruka som brukats av t ex Agda Andersson kan klicka på hennes namn och, om man har lite tur, få upp ett porträtt av Agda Andersson. Har man en bild av ett hus som ingång kan man på samma sätt få upp bilder på föremål med anknytning till huset och kanske porträtt av ägare.

  Vi har även utvecklat vår verksamhet genom att utbilda oss i enklare retusch vilket gör att vi idag kan sälja bilder vi publicerat till allmänheten, forskare och författare retuscherade och klara för tryck. Nästa steg är att utveckla detta ytterligare genom att erbjuda en tjänst för allmänheten där vi rekonstruerar bleknade eller repade foton.

  Vi kan även ge råd om hur man bäst förvarar sina privata bilder och, för alla dem som skannar sina foton, hur man skannar och lagrar på bästa sätt.

  Har du frågor? Mejla eva-lena.holmgren@kalmarlansmuseum.se

  Vi för löpande över bilder från gamla fotodatabasen till Digitalt Museum.