december 2010:
Reseminnen från syskonen Henning, Signe och Rut Kullzén

”Vi sutto åter på tåget. Vi njöto. Vilken rolig semester vi haft! Att få fara så här från den ena platsen till den andra, det var någonting för oss.”

Citatet är hämtat från den resedagbok som tvillingsystrarna Signe och Rut Kullzén turades om att skriva i under sin semestervecka i Skåne i juli 1924. På försättsbladet står det: "Några minnen från Skåneresan 1924 tillägnad vår lilla Mamma". Resedagboken är, tillsammans med andra saker som tillhört systrarna och brodern Henning, månadens föremål i december. Föremålen donerades till Kalmar läns museum 1985.

Resedagboken

De tre syskonen reste med tåg mellan olika orter i Skåne under en julivecka 1924. Systrarna Signe och Rut var då 26 år gamla, storebrodern Henning två år äldre. Systrarna beskriver utförligt vad de ser och upplever ibland annat Malmö, Skanör, Falsterbo, Mölle, Båstad och Ängelholm. De fnyser lite åt att de inte fick med några kuvert när de köpte vykort i bokhandeln i Alvesta på nerresan, de spekulerar i varför en bekant som de studerar på avstånd i Malmö har anlagt skägg.

Resedagboken ger en god bild av äldre tiders resande men också av hur folk uttryckte sig och vad som ansågs passande. Som när Rut berättar om när syskonen stöter på en bekant, fru Johansson på Strandgatan, på perrongen i Kalmar inför avresan:

"'Hej, se fröknarna Kullzén! Vad ska herrskapet resa? Hur långt?' - Jag tyckte det var ganska närgångna frågor, men vi svarade naturligtvis vänligt, ty vi förstodo strax orsaken. Fru Johanssons tolvåriga dotter, en f.d discipel till mig, skulle till Laholm där hennes farmor bodde. Det var första gången tösen var ute på långresa, varför modern var orolig samt gladde sig åt att ev. få ressällskap åt dottern."

Tvillingsystrarna var nöjda med sin resa, de "njöto". Men att det ändå var skönt att komma hem, märks i Ruts avslutande rader:

"Vid sjutiden på kvällen, då Kalmar förstäder begynte skymta fram, kunde vi av glädje knappast sitta stilla. Tänk att vi snart skulle vara hemma! Hemma! En ryckning! Tåget stod på Kalmar station.
Ett ögonblick därefter och två töser hoppade av.
De rusade ut genom väntsalen.
De skyndade vidare.
Varför hade de så bråttom?
Å, det var så länge sedan de trampat på Kaggensgatans stenar. Det var så länge sedan de sett huset här bredvid.
Äntligen!
Framme!
Hemma!"

Hennings pass

I Kattarp skildes syskonens vägar då systrarna reste till Ängelholm och Henning fortsatte söderut, till Köpenhamn och kontinenten. Han kände sig ofta instängd i Kalmar och begav sig årligen till olika europeiska länder, bland annat för att köpa in böcker och frimärken till sitt antikvariat. Hans pass är fullt av olika länders in- och utresestämplar; DDR, BRD, Belgien, Spanien, Schweiz och Italien. Han köpte ofta med sig vykort till systern som minne.

Signes bokmärken

Signe hade pappershandel vägg i vägg med broderns butik. Många kalmarbor minns hennes lite barska sätt. Hon kunde ilskna till om man som barn bläddrade för länge i de tjocka, hembundna katalogerna där tusentals bokmärken hade klistrats upp på styvt, brunt papper.

Tvillingsystrarnas identiska plåtkorgar

Signe och Rut stod varandra nära. Signes sorg och förlust var stor när Rut dog i lunginflammation vid 44 års ålder. Som små flickor hade de varsin likadan plåtkorg där de samlade på olika årgångars majblommor.

Syskonen Henning och Signe Kullzén levde och arbetade sida vid sida i det Kullzénska huset i Kalmar. De dog båda 1985. Deras bostad på övervåningen är sedan 1988 ett populärt kafé.
I Signes gamla pappershandel är det i dag antikaffär. I Hennings butik finns, liksom då, ett antikvariat.

Maria Kanje
Producent

2021

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004